Utdrag ur böckerna

Familjen Ringdahls äventyr och böcker

Ola, Nina, Temba, Disa, Tinna, Atlas Ringdahl

Här kan du läsa utdrag ur böckerna.

Tembas Äventyr -

Från Sverige till Kambodja i ett rött UFO

 

Familjen Ringdahl kör sin röda Land Rover genom 37 länder, via Indien till Sydostasien.

Barnen Temba, Disa, Tinna och Atlas öppnar dörrarna till varje ny kultur. Lokalbefolkningen tar emot med nyfikenhet och värme.

I boken får vi följa familjens resa genom sonen Tembas ögon. Han fyller åtta år under resan och skildrar upplevelserna med sina ord och bilder. Häng med på ett härligt äventyr!

 

Utdrag ur boken

Dag 209 till 216 – Karakorum Highway (KKH), Pakistan

 

Vägen genom norra Pakistan går genom tre av världens största bergskedjor: Himalaya, Karakorum och Hindukush. Vi körde på en smal väg som sprängts ut ur den lodräta bergväggen hundratals meter ovanför floden Indus. Ibland trodde jag att vi skulle trilla ner för stupet!

Vi kom till en bro som hade rasat. Vi var tvungna att köra över en lång hängbro av trä i stället. Hela bron gungade och knakade under bilen. Skulle bron hålla? Vi jublade när vi kom över till andra sidan!

 

Många berg hade snö på toppen. Vi körde förbi Nanga Parbat som med sina 8126 meter är världens åttonde högsta berg. Jag kunde se en glaciär. Det är tjock is som rör sig långsamt från bergen ner i dalarna. Nästa dag tältade vi i Hunzadalen på 2400 meters höjd, vid foten av berget Rakaposhi som är 7788 meter högt. Från vårt tält kunde vi se sju berg som är högre än 7000 meter. Fantastiskt!

 

I Karimabad såg vi ett fint gammalt fort. Barn i prydliga skoluniformer var på väg hem från skolan. De fick trängas med några pälsiga jakar som lufsade fram genom byn. Det luktade snö i luften. Träden hade gula löv. Vintern var på väg. Dags för oss att lämna bergen och vända söderut.

 

I byn Gilgit såg vi en hästpolomatch. Sen började det regna och åska. Vägen blev till en fors och vi kämpade oss fram med avgrunden obehagligt nära. Stora stenar lossnade från bergväggen och flög över vägen. Vi var nära att bli träffade flera gånger. En mötande lastbil skrapade längs vår bil och slog av backspegel och fotsteg. Detta är ingen vanlig landsväg! Men efter ytterligare ett par dagars svår körning passerade vi Abbottabad och nådde sedan platt mark igen i Taxila. Vilket äventyr!

Kapstaden till Nordkap på 333 dagar

 

Nina och Ola Ringdahl kör med sitt nyfödda första barn i en gammal Land Rover från Kapstaden i Sydafrika till Nordkap i Norge. Resan tar dem genom 26 länder och det blir ett minst sagt spännande äventyr.

 

Utdrag ur boken

Etiopien, dag 209

Regnet vräkte ned och skymningen suddade ut konturerna. Vi letade desperat efter en plats att slå läger på innan det blev helt

mörkt. Vägen liknade mest en gyttjig flod. Kanterna var så branta att vi inte kunde köra av vägen utan att riskera att välta.

Inbillade jag mig? Eller var det verkligen möjligt att bilens vattentemperatur kunde stiga så snabbt? Nu var mätaren på väg in i varningsfältet.

 

En öronbedövande åskknall fick bilen att skaka. Land Rovern hostade till och stannade. Blixtar lös upp det dramatiska landskapet och vi kunde se några hyddor längre fram.

 

Nina tröstade vår ettåring Temba som var trött och märkte att stämningen var spänd. Jag slet av mig min smutsiga t-shirt och gav mig ut i ösregnet. En snabb titt under motorhuven visade att allt kylarvatten var borta. Jag föll på knä i leran och fyllde en flaska med brunt regnvatten ur en pöl. Flaska efter flaska rann ned i kylaren. Några barn i trasor tittade storögt på. De hade sökt skydd under ett litet träd tillsammans med sina getter.

 

Efter flera försök startade motorn igen. Nina och jag utbytte lättade men nervösa blickar. Vi förstod båda två att något var allvarligt fel med bilen. Närmaste stad med en riktig verkstad låg minst fem dagars körning bort.

 

Vi slog läger vid vägkanten en bit bort, mitt i lervällingen. Hungriga och utmattade kröp vi till kojs i tältet. Vi sov oroligt den natten. Var detta slutet?

 

 

Mer om våra resor /

More about our travels

 

Sedan 2008 har vi skrivit om våra resor i bloggform:

www.tembaringdahl.blogspot.com (svenska) www.ringdahlfamily.blogspot.com (engelska)

 

We write in English about our travelling on www.ringdahlfamily.blogspot.com

Copyright © Ola Ringdahl All Rights Reserved

Senaste uppdatering: 2015-01-18